Prikaži:
Razvrsti po:
Permanentna magnetna miza 300x150 mm

427.00€  353.80€ Cena brez DDV: 350.00€  290.00€

Permanentna magnetna miza 400x200 mm

585.60€  512.40€ Cena brez DDV: 480.00€  420.00€

Permanentna magnetna miza 600x400 mm

1573.80€  1207.80€ Cena brez DDV: 1290.00€  990.00€

Hidravlični primež CHV 160

767.38€  645.38€ Cena brez DDV: 629.00€  529.00€

Hidravlični strojni primež HP6 155 mm

413.58€  376.98€ Cena brez DDV: 339.00€  309.00€

Vpenjalna glava 160, stružna glava

170.80€  146.40€ Cena brez DDV: 140.00€  120.00€

Strojni primež QM 100

183.00€  158.60€ Cena brez DDV: 150.00€  130.00€

KAJ JE HIDRAVLIČNI STROJNI PRIMEŽ?

Strojni hidravlični primež je namenjen za mirovanje obdelovancev med obdelavo – lahko deluje kot ročna komponenta ali kot obdelovalna naprava. Številni tipični proizvodni obrati uporabljajo obdelovalne primeže za orodja, ki imajo ozke tolerance in zahtevajo visoko natančnost.

Strojni primež oz. hidravlični strojni primež je mehanska naprava, ki se uporablja za pritrditev predmeta, da se na njem lahko izvaja delo. Hidravlični strojni primež ima dve vzporedni čeljusti, eno fiksno in drugo premično, ki se privijata in razmikata z vijakom in vzvodom.

Hidravlični strojni primež znan tudi kot primež za obdelavo kovin, strojni primež ali neuradno "namizni primež", se uporablja za vpenjanje kovin, plastike lesa... Hidravlični strojni primež se uporablja za držanje kovine pri piljenju ali rezanju. Včasih je izdelan iz litega jekla ali tempranega litega železa. Čeljusti so pogosto ločene in zamenljive, običajno imajo vgravirane nazobčane ali diamantne zobe. Za zaščito občutljivih del se lahko uporabljajo mehki pokrovi čeljusti iz aluminija, bakra, lesa (za obdelavo lesa) ali plastike. Odprtina čeljusti inženirskega primeža je na splošno enaka njegovi širini čeljusti, čeprav je lahko širša.

KAKO FIKSIRATI HIDRAVLIČNI STROJNI PRIMEŽ?

Hidravlični strojni primež je privit na zgornjo površino delovne mize, s sprednjo stranjo fiksne čeljusti tik pred sprednjim robom. Primež lahko vključuje druge značilnosti, kot je majhno nakovalo na zadnji strani primeža. Nekateri hidravlični primeži imajo vrtljivo podlago. Primež se na podlago lahko privije z vijaki. Če ima miza na katero je primež vpet T-utor, lahko primež pripnemo kar na podlago. Nekateri hidravlični strojni primeži, ki se dobro tržijo so izdelani iz litoželezne kovine. Veliko primežev za domačo delovno mizo ima izpostavljen vijak, preko katerega se potem čeljusti privijata in razmikata.

KAM SE LAHKO HIDRAVLIČNI STROJNI PRIMEŽ MONTIRA

Hidravlični strojni primež se montira na vrtalne stroje, brusilne stroje in rezkalne stroje. Tračne žage imajo v žago vgrajen strojni primež z grobim navojem ali z odmikačem. Strojni hidravlični primež je orodje, ki ga lahko pritrdite kamorkoli. Dobrodošel je tudi na domači delovni mizi, saj je nepogrešljiva roka, ki vam pomaga fiksirati obdelovanec za obdelovaje.

 

MAGNETNA MIZA

Magnetna miza je naprava ali držalo, ki uporablja magnetno silo za držanje predmeta iz kovine med strojno obdelavo. Magnetna permanentna miza je vrsta magnetne vpenjalne glave, ki proizvaja magnetni vlek, kar omogoča držanje različnih obdelovancev. Postopki, pri katerih se uporablja magnetna miza, lahko vključujejo vrtanje, brušenje in struženje. Ni omejena samo na industrijsko uporabo. Nekateri pa uporabljajo magnetne vpenjalne glave za vsakodnevno rabo v domačih delavnicah.

MAGNETNA PERMANENTNA MIZA - UPORABA

Uporaba magnetnih vpenjal ima številne prednosti. Enakomeren pritisk vpenjanja zagotavlja, da ni sprememb v tem, kako tesno ali ohlapno drži obdelovanec. Delilne glave imajo krajši čas nastavitve in odstranitve, ker je obdelovanec mogoče namestiti kar na magnetno ploščo, primeže pa lahko pritrdite kar na magnet. Prednosti uporabe magnetne vpenjalne glave običajno skrajšujejo čas nastavitve stroja oziroma postopka in zmanjšujejo poškodbe obdelovancev z vpenjalno glavo. Včasih magnetna sila zagotovi močnejši oprijem obdelovanca. Magnetna permanentna miza je dovolj močna – ima zelo veliko vpenjalno silo, zaradi česar je uporabna tudi za obdelovanje težkih obdelovancev.

MAGNETNA PERMANENTNA MIZA - DELOVANJE

Magnetna permanentna miza uporablja magnetno silo, ki drži obdelovanec na mestu med obdelavo. Magneti delujejo tako, da inducirajo polarnost v železovem delovnem materialu, ki se povezuje čez severni in južni pol. Železove komponente imajo pole, ki so nasprotni polarnosti magneta, zato se privlačijo. Ojačitev in nadzor tega toka je ključ do uporabe magnetov pri obdelavi kovin. Magnetna permanentna miza uporablja magnetno silo trajnega magneta, elektromagneta ali elektro-trajnega magnetnega materiala, da se doseže vpenjanje oziroma držanje. V zadnjih letih je magnetna permanentna miza postala priljubljena kot obvezna alternativa mehanskemu držanju obdelovancev za obdelavo. V splošnih strojnih delavnicah magnetna permanentna miza skrajša čas nastavitve in poveča dostop do vseh strani obdelovanca. Magnetna permanentna miza je dragoceno orodje za držanje pri površinskem brušenju ali rezkanju.

 

DELILNA GLAVA oz. DELILNIK Z NASTAVLJIVO GLAVO

Delilna glava, znana tudi kot delilnik z nastavljivo glavo je specializirano orodje, ki omogoča krožno indeksiranje obdelovanca; to pomeni, da se enostavno in natančno vrti na prednastavljene kote ali krožne delitve. Delilna glava se običajno uporablja na mizah rezkalnih strojev, vendar se lahko uporablja tudi na mnogih drugih obdelovalnih strojih, vključno z vrtalniki, brusilniki, na stružnicah… Delilna glava je podobna vrtljivi mizi, le da je zasnovana tako za nagibanje kot tudi za vrtenje.

DELILNA MIZA oz. HORIZONTALNO - VERTIKALNI DELILNIK

Delilna miza je naprava za natančno pozicioniranje dela, ki se uporablja pri obdelavi kovin. Operaterju omogoča vrtanje ali rezanje v natančnih intervalih okoli fiksne (običajno vodoravne ali navpične) osi. Nekatera delilna miza omogoča uporabo indeksnih plošč za indeksiranje, nekatera pa so lahko opremljena tudi z delilnimi ploščami, ki omogočajo redno delovno pozicioniranje na delitvah, za katere indeksne plošče niso na voljo. Tako uporabljeno rotacijsko vpenjalno glavo je bolj primerno imenovati horizontalno-vertikalni delilnik.

Delilna miza je najpogosteje nameščena »plosko«, pri čemer se miza vrti okoli navpične osi, v isti ravnini kot rezilo navpičnega rezkalnega stroja. Alternativna nastavitev je namestitev vrtljive mize na njen konec (ali jo namestite "ravno" na ploščo kota 90°), tako da se vrti okoli vodoravne osi. V tej konfiguraciji se lahko uporabi tudi zadnji del, ki drži obdelovanec.

Z mizo, nameščeno na sekundarni mizi, je obdelovanec natančno centriran na osi vrtljive mize, ta pa na osi rezalnega orodja. Vse tri osi so torej soosne. Od te točke lahko sekundarno mizo premaknete v smeri X ali Y, da nastavite rezkar na želeno razdaljo od središča obdelovanca. To omogoča koncentrične obdelave obdelovanca. Postavitev obdelovanca ekscentrično na nastavljeni razdalji od središča omogoča rezanje bolj zapletenih krivulj. Tako kot pri drugih nastavitvah na navpičnem rezkalniku je lahko postopek rezkanja bodisi vrtanje niza koncentričnih in po možnosti enako oddaljenih lukenj bodisi čelno ali končno rezkanje bodisi krožnih ali polkrožnih oblik in kontur.

DELILNA MIZA – KJE JO UPORABITI:

  • za obdelavo ploskev
  • za vrtanje enako oddaljenih lukenj,
  • za rezanje okroglega kosa,
  • za ustvarjanje lukenj velikega premera z rezkanjem po krožni poti orodja na majhnih rezkalnih strojih, ki nimajo moči za pogon velikih spiralnih svedrov,
  • za rezkanje vijačnic,
  • za rezanje kompleksnih krivulj (s pravilno nastavitvijo),
  • za rezanje ravnih črt pod poljubnim kotom,
  • za rezanje lokov,
  • za rezanje okroglih kosov.

 

 

IKI-PRO d.o.o.

Levstikova ulica 12b
1410 Zagorje ob Savi

info@iki-pro.si
040 260 560

Kje smo

IKI-PRO lokacija
© 2024 IKI-PRO. Design ideART